Kjenner du fenomenet cargo cult?
I mye litteratur om oljen nevnes amerikaniseringen av Norge som en konsekvens. Det er vanskelig å snakke om dette på en presis måte. Kanskje noe med å omfavne amerikanske verdier, kanskje noe med stil, kanskje dyp kjærlighet til alt som er amerikansk (i forlengelse av at De Vant Krigen For Oss).
Mitt forslag er å se på det norske forholdet til Amerika (i lys av oljen) gjennom begrepet cargokult.
På wikipedia leser vi at det er noe som oppsto i Stillehavssamfunn under annen verdenskrig: "...innbyggerne i regionen observerte japanske og amerikanske militærstyrker importere store mengder varer. Da krigen var over ble militærbasene stengt, og ingen flere varer ble sendt. I et forsøk på å tiltrekke seg nye leveranser av varer, utfører sektene rituelle praksiser som å male imitasjoner av flystriper på bakken, og å etterligne adferden til militært personale de hadde observert."
Siden det er ganske omfattende å dissekere begrepet cargokult sparer jeg det til seinere. Men, tanken er altså at: det amerikanske selskapet ConocoPhillips rykket inn og gjorde noe vi ikke kunne selv, og skapte en enorm rikdom for oss. Det må ha gjort inntrykk på alle som var i kontakt med dem. Og kanskje, etter at driften ble tatt over av nordmennene, så svever det amerikanske som en slags helligånd over det hele. En ånd det gjelder å holde seg inne med.
Comments